«Η Ελληνική Ναυτιλία και το Σημείο Αναφοράς»

Εστία, Shipping Intl Monthly Review magazine, 25/02/2023

ARTICLE SHIPPING FEB 2023

Η Ελληνική Ναυτιλία και το Σημείο Αναφοράς

Είναι τοις πάσι γνωστό οτι η ελληνική ναυτιλία αποτελεί κύριο παράγοντα  στην Παγκόσμια Ναυτιλιακή Αγορά και όχι μόνο, κατέχει δε εξέχουσα θέση με ενα ποσοστό της τάξεως του 20 % αλλα αποτελεί  και το 50% στην Ευρωπαική Ένωση.

Τα ποσοστά όμως αυτά εξασφαλίζουν την ιδια βαρύτητα στις αποφάσεις που λαμβάνονται και αφορούν στην Παγκόσμια  Ναυτιλιακή Κοινότητα?

Με τις κινήσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια, είτε αυτές έχουν σχέση με την επαναλειτουργία  των Ναυπηγείων της Χώρας – στο σημείο αυτό αναμένουμε την περαιτέρω ενεργοποίηση του ελληνικού Νηογνώμονα που έχει ιδρυθεί το 1919, αν αυτό λέει κάτι - είτε με τις πρωτοβουλίες και τις καινοτομίες που λαμβάνονται απο τους διάφορους Ναυτιλιακούς Οργανισμούς, με πρωτοπόρο την Ε.Ε.Ε φαίνεται οτι η Ναυτιλία μας αρχίζει να εξωτερικεύει την ηγετική της ύπαρξη.

Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει ενεργοποιηθεί ικανοποιητικά το κεντρικό σημείο αναφοράς (το περίφημο Cluster που ιδρύθηκε το 2016) σε βαθμό που αρμόζει στη δυναμική της ναυτιλίας μας αποτελούμενο απο όλους τους εμπλεκόμενους Οργανισμούς, περιλαμβανομένων και των Πανεπιστημίων μας, που θα μπορούσε να επεξεργάζεται και να καταθέτει προτάσεις στο Παγκόσμιο Ναυτιλιακό γίγνεσθαι.

Η θέση οτι, δεν θέλουμε να προκαλούμε, ίσως είναι υπερβολική και σίγουρα δεν τηρείται απο άλλες χώρες.

Ασφαλώς, η μεγαλύτερη Ναυτιλία του κόσμου συμμετέχει με εκπροσώπους της στους Παγκόσμιους Ναυτιλιακούς Οργανισμούς όπως ο IMO το Baltic Exchange, τη Bimco Pi+I Clubs κ.α.

Μάλιστα, πολλές φορές, λόγω του εγνωσμένου εκτοπισματός της, οι Οργανισμοί αυτοί εκλέγουν ή ακόμη και ορίζουν  Έλληνες σε εξέχουσες ή και στις ανώτατες θέσεις αλλά, η καθημερινότητα δηλαδή η επεξεργασία και κατα κάποιο τρόπο η επιβολή των θεμάτων που άπτονται στον συγκεκριμένο επιχειρηματικό Κλάδο γίνεται απο τρίτους,  αφου οι Οργανισμοί εδρεύουν στο εξωτερικό και δυστυχώς, κάποιες φορές, με υποκρυπτώμενα συμφέροντα που δεν εξυπηρετούν τα δικά μας, με την αντικειμενική έννοια του όρου.

Να θυμήσουμε οτι η ίδρυση της ‘’ Ένωσης για τη Ναυτική Διαιτησία’’ (2004) ενας Οργανισμός που βρίσκεται εντός και εκτός του Cluster, δεν έλαβε την αρμόζουσα ανταπόκριση απο την ελληνική Ναυτιλία παρ΄οτι ακριβώς τη στιγμή που ιδρύθηκε έπαιρνε κυριολεκτικά φωτιά η Ναυλαγορά και ναυλονώταν οτι επέπλεε.

Τότε ακριβώς οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες και για  ερκετά χρόνια που είχαν το πάνω χέρι θα μπορούσαν να επιβάλουν τον όρο για Διαιτησία στον Πειραιά, με βάση το Αγγλικό Δίκαιο κάτι που δεν συνεβη ωστε να συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα Διαιτησίες σε πολλές χώρες αλλά όχι στη πλεον δραστήρια απο πλευράς δυναμικής.

Χώρες με υποδεέστερη Ναυτιλία διαχειρίζονται ναυτιλιακά, θέματα ζωτικής σημασίας και γίνονται ευρύτερα γνωστά κατα την εκτέλεσή τους.

Ήδη ο Πειραιάς, κατα την σχετική κατάταξη, το 2022, έχασε μια θέση στην πρώτη δεκάδα των κυριοτέρων ναυτιλιακών κέντρων, με τη Σιγκαπούρη που αποτελεί μια μικρή κουκίδα στο χάρτη,  να συνεχίζει να ηγείται.

Μάλιστα το Λονδίνο που τους τελευταίους αιώνες αποτελούσε τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη, να  ακολουθεί ασθμαίνοντας.

Ας αφήσουμε οτι οι περισσότερες ναυτιλιακές υπηρεσίες, νομικές, ασφαλιστικές κλπ εξυπηρετούνται σε μεγάλο βαθμό απο ξένες Εταιρείες εγκατεστημένες στη χώρα μας

Φαίνεται οτι η μετατώπιση του ενδιαφέροντος εχει μετατεθεί, για τα καλά, στην Ασία ιδία μετά απο την εξαγορά του Βρετανικού Baltic Exchange (1744) του Οργανισμού που εκδίδει τους Παγκόσμιους Ναυτιλιακούς δείκτες.

Ευτυχώς που υπάρχει η ελληνική ναυτιλία που λειτουργεί ως αντίβαρο διαφορετικά αλλο ενα κάστρο της Δύσης, και δή με τεράστια βαρύτητα, θα είχε πέσει.

Οι προσπάθειες των Εταιρειών διοργάνωσης Ναυτιλιακών Forum αλλα και οι διάφορες άλλες, σποραδικές  Ναυτιλιακές εκδηλώσεις δεν είναι αρκετές ωστε να συνδράμουν αποφασιστικά στην εξωτερίκευση της παρουσίας της Ελληνικής Ναυτιλίας παραμόνο αν γίνουν συνδοιασμένες κινήσεις με το Ναυτιλιακό Cluster.

Θεωρούμε λοιπόν οτι εφτασε η ώρα για την ιδρυση ενός Ναυτιλιακού Οργανισμού Έρευνας και Προτάσεων, στελεχομένου απο εκπροσώπους όλων των ήδη υπαρχόντων αφού οι Ναυτιλιακές δομές μέχρι στιγμής κινούνται μεμονωμένα και αποσπασματικά.

Δημήτριος Π. Ηλιού

Εκλεγμένο Μέλος του ΔΣ του Baltic Exchange (2004-2008), Εμπνευστής του Baltic99.


Νοταρά 131,
18536 Πειραιάς

τηλ. 210-4292942

fax. 210-4292948

Αποστολή e-mail
 

[ TOP ]

© Copyright 2006 Piraeus Association for Maritime Arbitration
Login