Αναπτύσσεται ο νέος θεσμός. Πειραιάς: «Εγκαίνια» της ναυτικής διαιτησίας

Η Ναυτεμπορική, 16/03/2006

ΕΜΠΕΔΩΝΕΤΑΙ σταδιακά στην ελληνική εφοπλιστική κοινότητα αλλά και στο σύνολο των ναυτιλιακών φορέων της χώρας μας η αναγκαιότητα ανάπτυξης του θεσμού της ναυτικής διαιτησίας στον Πειραιά. Ηδη, οι Κανόνες Ναυτικής Διαιτησίας της Ενωσης για τη Ναυτική Διαιτησία ενσωματώθηκαν στα πρώτα συμβόλαια μεταφοράς φορτίων, ενώ η όλη προσπάθεια προξενεί πλέον το ενδιαφέρον και διεθνών νομικών κύκλων και γραφείων που αντιπροσωπεύονται στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Αποφασιστικής σημασίας βήμα για την περαιτέρω διείσδυση της ιδέας στην Ακτή Μιαούλη θεωρείται η πρώτη επίσημη εκδήλωση που διοργανώνει η «Ενωση για τη Ναυτική Διαιτησία», την Παρασκευή 12 Μαΐου, στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, όπου θα γίνει και η ολοκληρωμένη παρουσίαση των στόχων και επιδιώξεών της, από μέλη του διοικητικού της συμβουλίου.

Η εκδήλωση θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, η πολιτική ηγεσία του οποίου έχει θέσει ως προγραμματικό στόχο την ανάπτυξη του θεσμού της ναυτικής διαιτησίας στη χώρα μας.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, επανειλημμένα έχει αναφερθεί με δηλώσεις του στην ανάγκη να καταστεί ο Πειραιάς διεθνές κέντρο ναυτικής διαιτησίας, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για ανάδειξή του ως διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου, ενώ ένα μεγάλο βάρος υλοποίησης του στόχου έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας του ΥΕΝ καθηγητής Ιωάννης Τζωάννος, ο οποίος πραγματοποιεί συνεχείς επαφές με εφοπλιστικούς κύκλους, προκειμένου να πεισθούν για τη σοβαρότητα, βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος.

Η δημοσιοποίηση των προσπαθειών του Ενωσης προκάλεσε και το διεθνές ενδιαφέρον. Ο γραμματέας της Ενωσης Ναυτιλιακής Διαιτησίας του Λονδίνου (LMAA), J.C. Shepard, με επιστολή του στο γενικό γραμματέα της Ενωσης, δικηγόρο κ. Παύλο Αβραμέα, σημειώνει ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον την προσπάθεια και δηλώνει ότι υπάρχουν και Αγγλοι δικαστές, οι οποίοι θα είχαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο μέλλον.

Το πλέον ενθαρρυντικό στοιχείο για την ελληνική προσπάθεια είναι το γεγονός ότι η διεξαγωγή της διαιτησίας στο Λονδίνο έχει πλέον καταστεί ιδιαιτέρως χρονοβόρα, ενώ και το κόστος θεωρείται πολύ υψηλό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, μέχρι σήμερα, σχεδόν μόνο το 10% των ναυτικών διαφορών «λύνεται» εκτός Λονδίνου ή Νέας Υόρκης, με την αγγλική πρωτεύουσα να απορροφά πάνω από το 60% των συνολικών υποθέσεων. Η υπερσυγκέντρωση υποθέσεων στο Λονδίνο έχει αποτέλεσμα τις σημαντικές καθυστερήσεις στην εκδίκαση και στην έκδοση των αποφάσεων.

Εκπτωση στα ασφάλιστρα

Ετσι όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι στον Πειραιά αλλά και στο ΥΕΝ, την περίοδο αυτή το Λονδίνο θα στέκεται μάλλον «ουδέτερα» απέναντι στην ελληνική πρωτοβουλία. Αλλωστε, δεν είναι μόνο οι Ελληνες που επιθυμούν να απεμπλακούν ως ένα βαθμό από το LMAA.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Skuld P & I Club έχει υπογράψει συμφωνία με το Singapore Chamber of Maritime Arbitration (SCMA), η οποία προβλέπει ότι όποιοι πελάτες του στην Ασία χρησιμοποιούν τη διαιτησία της Σιγκαπούρης, έχουν έκπτωση στα ασφάλιστρα που καταβάλλουν στο P & I Club.

«Το Skuld P & I Club, όχι μόνο θα ενθαρρύνει τα μέλη του στην Ασία να χρησιμοποιούν τη ναυτική διαιτησία της Σιγκαπούρης, αλλά θα χορηγήσει και εκπτώσεις στα ασφάλιστρα στα μέλη του από την Ασία που επιλέγουν το SCMA ως τόπο συνάντησης για τη διαιτησία», αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση του P&I Club.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η «Ενωση για τη Ναυτική Διαιτησία», η οποία ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ενωσης Ναυτιλιακών Δικηγόρων, απέκτησε πρόσφατα και γραφεία στο κέντρο του Πειραιά.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης αποτελείται από τους: Χαράλαμπο Γεωργακόπουλο πρόεδρο, αρεοπαγίτη, Λέανδρο Ρακιτζή, γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αντιπρόεδρο, Παύλο Αβραμέα, δικηγόρο, γενικό γραμματέα, Αντώνιο Τσαβδαρίδη, πανεπιστημιακό, ταμία, Θεοφανίδη-Νικοδήμου Νικόλαο, ναύαρχο, μέλος.

Νοταρά 131,
18536 Πειραιάς

τηλ. 210-4292942

fax. 210-4292948

Αποστολή e-mail
 

[ TOP ]

© Copyright 2006 Piraeus Association for Maritime Arbitration
Login