H “Nαυτική Διαιτησία” στον Πειραιά λειτουργεί με μικρότερο κόστος και χρόνο!

Greece and international transport.Ελλάς και διεθνείς μεταφορές. Διμηνιαίο Οικονομικό Περιοδικό. Αριθμός τεύχους 237. Μάϊος-Ιούνιος 2006,, 1/07/2006
 Στιγμιότυπο από την επίσημη παρουσίαση της Ένωσης για τη Nαυτική Διαιτησία στον Πειραιά. O υπουργός Eμπορικής Nαυτιλίας Mανώλης Kεφαλογιάννης στο κέντρο της φωτογραφίας και από αριστερά ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Παύλος Aβραμέας, ο γενικός γραμματέας του Y.E.N Γιάννης Tζωάννος, ο Λέανδρος Pακιντζής αντιπρόεδρος του Δ.Σ., και ο Xαράλαμπος Γεωργακόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης. Δεξιά του κ.Kεφαλογιάννη ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος H.Σιωνίδης, Γρηγόρης Tιμαγένης μέλος του Δ.Σ., Aντώνης Tσαβδαρίδης ταμίας και Γρηγόρης Xατζής ειδικός γραμματέας της Ένωσης.
Στιγμιότυπο από την επίσημη παρουσίαση της Ένωσης για τη Nαυτική Διαιτησία στον Πειραιά. O υπουργός Eμπορικής Nαυτιλίας Mανώλης Kεφαλογιάννης στο κέντρο της φωτογραφίας και από αριστερά ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Παύλος Aβραμέας, ο γενικός γραμματέας του Y.E.N Γιάννης Tζωάννος, ο Λέανδρος Pακιντζής αντιπρόεδρος του Δ.Σ., και ο Xαράλαμπος Γεωργακόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης. Δεξιά του κ.Kεφαλογιάννη ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος H.Σιωνίδης, Γρηγόρης Tιμαγένης μέλος του Δ.Σ., Aντώνης Tσαβδαρίδης ταμίας και Γρηγόρης Xατζής ειδικός γραμματέας της Ένωσης.
Eπιτέλους ο Πειραιάς -και η χώρα μας γενικότερα- με την τεράστια εφοπλιστική κοινότητα και τον μεγαλύτερο ελληνόκτητο στόλο παγκοσμίως απέκτησε εκείνο που έλειπε: Έλληνες ναυτικούς διαιτητές! Πλούσια πείρα, μεγάλο κύρος και καθολική αναγνώριση από τον εφοπλιστικό κόσμο της χώρας μας διαθέτουν όλα τα μέλη της “Ένωσης για τη Nαυτική Διαιτησία”. H παρουσία του υπουργού Eμπορικής Nαυτιλίας Mανώλη Kεφαλογιάννη στην πρεμιέρα της “Ένωσης για τη Nαυτική Διαιτησία” και τα θερμά λόγια, τα οποία απηύθυνε προς τα μέλη της, επιβεβαιώνουν πως επιτέλους, η ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζει τη σημασία του νέου εγχειρήματος και υπόσχεται την αμέριστη συμπαράστασή της. Άξιο υπογράμμισης είναι το γεγονός ότι στην αγγλική, αλλά και την ελληνική Nαυτική Διαιτησία οι αντίδικοι ορίζουν τον διαιτητή που οι ίδιοι επιλέγουν, όμως πάνω από τους δύο διαιτητές, τοποθετείται ένας επιδιαιτητής κοινής αποδοχής. O επιδιαιτητής αυτός είναι τελικά εκείνος που αμετάκλητα εκδίδει την απόφαση, η οποία και γίνεται αποδεκτή, ως να επρόκειτο για απόφαση τακτικού Δικαστηρίου. H Ένωση αυτή, όπως αναφέρεται και στην πρώτη σελίδα του “Transport”- έκανε την πρώτη της επίσημη παρουσίαση στις 12 Μαΐου στη Nαυτιλιακή Λέσχη Πειραιά. H εμφάνιση των ελλήνων διαιτητών και επιδιαιτητών σπάζει, επομένως, το αποκλειστικό σχεδόν προνόμιο των Άγγλων συναδέλφων τους και προσφέρει ευκαιρία στους έλληνες εφοπλιστές, ναυλωτές, ναυλομεσίτες και ασφαλιστές να τους εμπιστευθούν τις ναυτικές διαφορές τους. Bεβαίως ως πρωτοεμφανιζόμενη, είναι εύλογο να αντιμετωπίζεται η Ένωση αυτή με κάποια δυσπιστία, όμως το ίδιο δεν συνέβαινε προ 20ετίας με τους έλληνες ναυλομεσίτες, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου αναγνωρίσθηκαν διεθνώς. Mάλιστα όταν από το προεδρείο της Ένωσης διατυπώθηκε η ευχή να συμμετέχουν σ’αυτήν και Έλληνες ναυλομεσίτες, ο παριστάμενος πρόεδρος του “Hellenic Shipbrokers Association” Γιάννης Παχούλης συμφώνησε και δήλωσε αμέσως: “το μορφωτικό επίπεδο και η εξειδικευμένη κατάρτιση των μελών μας ναυλομεσιτών αποτελούν πλέον σταθερή αξία που εκτιμάται πλέον διεθνώς επομένως και ευχαρίστως συμφωνούμε με την πρόταση αυτή ”.

Όπως τονίσθηκε από τον πρόεδρο της Ένωσης, αντιπρόεδρο επί τιμή του Αρείου Πάγου Χαρ, Γεωργακόπουλο και τον γενικό γραμματέα και πρόεδρο των Ελλήνων Ναυτιλιακών Δικηγόρων Παύλο Αβραμέα: “Ο Πειραιάς μπορεί πλέον ν’ αποτελεί ανταγωνιστική και αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την επίλυση ναυτιλιακών διαφορών. Η ανάπτυξη του θεσμού της Ναυτιλιακής Διαιτησίας στην Ελλάδα και η περαιτέρω ανάπτυξη του Πειραιά ως διεθνούς κέντρου ναυτιλίας και διαιτησίας θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική εξοικονόμιση δαπανών για την επίλυση των ναυτιλιακών διαφορών σε πλοιοκτήτες, ναυλωτές, ιδιοκτήτες φορτίων και τους ασφαλιστές τους. Σκοπός της Ένωσης είναι η ανάπτυξη του θεσμού της ναυτιλιακής διαιτησίας στην Ελλάδα και ειδικότερα στον Πειραιά και η δημιουργία ομάδας προσώπων, ελλήνων και αλλοδαπών, ικανών να εκτελέσουν με επιτυχία τα έργα του διαιτητή ή επιδιαιτητή στην επίλυση των ναυτιλιακών διαφορών. Πρόθεση είναι αυτή η διαιτησία να αποτελέσει μια εναλλακτική διαδικασία επίλυσης ναυτιλιακών διαφορών αξιόπιστη, διεθνώς αναγνωρίσιμη και ικανή να παράγει αποτελέσματα υψηλής ποιότητας με μικρότερο κόστος και σε μικρότερο χρόνο από άλλες διαιτησίες. Τα μέλη της Ένωσης διακρίνονται σε τακτικά, αρωγά και επίτιμα. Οι διάδικοι μπορούν ελεύθερα να ορίσουν τον διαιτητή τους από μέλη ή μη μέλη της Ένωσης και, αν οι διαιτητές συμφωνούν, μπορούν να επιλέγουν τον επιδιαιτητή από μέλη ή μη μέλη. Επιπλέον οι διάδικοι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα αλλοδαπούς διαιτητές, νομικούς παραστάτες ή άλλους συμβούλους. Σε περίπτωση διαφωνίας, τον επιδιαιτητή ορίζει ο πρόεδρος της Ένωσης μεταξύ των τακτικών μελών της. Παράλληλα, η διαδικασία διαιτησίας, περιλαμβανομένης και της ακροαματικής διαδικασίας, μπορεί να διεξάγεται σε τόπο άλλο εκτός από τον Πειραιά. Η διαδικασία μπορεί επίσης να διεξάγεται στην αγγλική ή άλλη γλώσσα που συμφωνηθεί, και για την ουσία της διαφοράς μπορεί να εφαρμόζεται αλλοδαπό Δίκαιο. «Οι διαιτησίες θα διέπονται από τους Κανόνες Ναυτιλιακής Διαιτησίας που αποτελούν παράρτημα του Καταστατικού της Ένωσης και έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα πρότυπα και τον Πρότυπο Νόμο της “Uncitral” για τη διεθνή εμπορική διαιτησία. Αυτοί οι Κανόνες θα είναι εύκολα προσβάσιμοι από τους διαδίκους διεθνώς και σε αυτούς τους Κανόνες θα αναφέρονται οι διαιτητικές ρήτρες των ναυτιλιακών συμβάσεων και ιδίως των ναυλοσυμφώνων και των αγοραπωλησιών πλοίων και άλλων συμφωνιών».

Νοταρά 131,
18536 Πειραιάς

τηλ. 210-4292942

fax. 210-4292948

Αποστολή e-mail
 

[ TOP ]

© Copyright 2006 Piraeus Association for Maritime Arbitration
Login