Πρωτοβουλία για ίδρυση σωματείου. Προς ανάδειξη του Πειραιά σε διεθνές κέντρο διαιτησίας

Η Ναυτεμπορική, 7/06/2005
 O YEN Mανώλης Kεφαλογιάννης...
O YEN Mανώλης Kεφαλογιάννης...
 ... ο γενικός γραμματέας του ΥΕΝ Ιωάννης Τζωάννος
... ο γενικός γραμματέας του ΥΕΝ Ιωάννης Τζωάννος

ΜΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ βήματα το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προχωρεί στην υλοποίηση της ιδέας, να αναδειχθεί ο Πειραιάς ως μία από τις έδρες ναυτικής διαιτησίας διεθνώς.

Η ανάπτυξη της ναυτικής διαιτησίας στο Πειραιά είναι ένας στόχος που έχει τεθεί όχι μόνο από τον ναυτιλιακό κόσμο αλλά και τους άλλους επιχειρηματικούς και πολιτικούς παράγοντες του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις ως μέρος ενός ευρύτερου στόχου ανάδειξης του Πειραιά ως διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου, στόχος που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την τοπική και την ελληνική οικονομία γενικότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» στο πλαίσιο ανάδειξης του Πειραιά ως διεθνούς κέντρου της ναυτικής διαιτησίας προχωρεί, η ίδρυση σωματείου με την επωνυμία «Ενωση για τη Ναυτική Διαιτησία», σκοπός του οποίου είναι η ανάπτυξη της διαιτησίας ως τρόπου επίλυσης των διαφορών και ειδικότερα των ναυτικών διαφορών στον Πειραιά και την Ελλάδα γενικότερα.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία από ανώτατους δικαστικούς εν ενεργεία και συνταξιούχους που έχουν ασχοληθεί με το ναυτικό δίκαιο αλλά και άλλες προσωπικότητες που έχουν ασχοληθεί με την ναυτιλία από διάφορες πλευρές.

Επίσης μέχρι στιγμής έχουν συνταχθεί κανόνες ναυτικής Διαιτησίας που περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο τη διαδικασία για τη διενέργεια της διαιτησίας και οι οποίοι έχουν όλες τις προϋποθέσεις όπως τονίζουν χαρακτηριστικά παράγοντες που εμπλέκονται στο σημαντικό αυτό εγχείρημα για τον Πειραιά, για να γίνουν αποδεκτοί από τους αλλοδαπούς αντισυμβαλλόμενους των ελλήνων εφοπλιστών εφόσον προταθούν από αυτούς.

Η προσπάθεια αποτελεί μέρος ενός γενικότερου σκοπού να αποκτήσει η ελληνική ναυτιλία και άλλες δυνατότητες προσφυγής σε διαιτητικά δικαστήρια πέραν αυτών του Λονδίνου ή άλλων χωρών π.χ. της Ελβετίας, μειώνοντας παράλληλα τα κόστη αλλά και τους χρόνους καθώς παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις ναυτιλιακές διαιτησίες στο εξωτερικό.

Ωστόσο προκειμένου το όλο εγχείρημα να στεφθεί υπό επιτυχία και η διαιτησία στον Πειραιά να αποτελέσει λύση αξιόπιστη και αναγνωρίσιμη και με αποτελέσματα υψηλής ποιότητας, χαμηλότερου κόστους και μικρότερου χρόνου απαιτούνται λεπτοί και σοβαροί χειρισμοί.

Την όλη προσπάθεια παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης όσο και ο γενικός γραμματέας κ. Ιωάννης Τζωάννος, οι οποίοι και προτίθενται να την ενισχύσουν ακόμη περισσότερο προκειμένου να υποστηριχθεί και από τον εφοπλιστικό κόσμο

Νοταρά 131,
18536 Πειραιάς

τηλ. 210-4292942

fax. 210-4292948

Αποστολή e-mail
 

[ TOP ]

© Copyright 2006 Piraeus Association for Maritime Arbitration
Login