“Η Κύπρος και η Ναυτιλία της, δυο δυσανάλογα μεγέθη που βαδίζουν αρμονικά.

Article Shipping Intl Mo Rev 12/09/2022 και ΕΣΤΙΑ, 13/11/2022
Η Κύπρος και η Ναυτιλία της,  δυο δυσανάλογα μεγέθη που βαδίζουν αρμονικά.

Η Κύπρος αποτελεί ισως το πλέον έντονα οξύμωρο σχήμα αφου ως γνωστόν είναι μια απο τις μικρότερες αλλα και πλέον δραστήριες και οργανωμένες χώρες -Μέλος της ΕΕ- συγχρόνως αποτελεί μεγάλη δύναμη στην Παγκόσμια Ναυτιλία αφου διαθέτει τον ενδέκατο (11ο) μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στη διεθνή σκακιέρα και τον τρίτο (3ο ) στην ΕΕ.

Η Ναυτιλία της αναπτύχθηκε σε τέτοιο βαθμό και μάλιστα τις τελευταίες δεκαετίες, που έχει  καταφέρει να συγκαταλέγεται στα τρία κορυφαία κέντρα διαχείρισης πλοίων στον κόσμο.

Προσελκύει ξένους επιχειρηματίες και μάλιστα σημαντικότατους παράγοντες στο χώρο των διεθνών μεταφορών  οι οποίοι εντάσουν τα πλοία τους στον Κυπριακό Νηολόγιο είτε και εγκαθίστανται στο κυπριακό Ναυτιλιακό Κέντρο.

Μνήμες απο επίσκεψη μου προς το τέλος της δεκαετίας του ’80 παρότι ο συγκεκριμένος τομέας βρισκόταν σχεδόν στα σπάργανα, μεγάλες ευρωπαικές χώρες την είχαν ήδη ‘’ανακαλύψει’’ και είχαν ιδρύσει εταιρείες διαχείρισης,  εξ ού και η αιτία της επίσκεψης.

Έκτοτε η ναυτιλιακές υποδομές της έχουν πραγματοποιήσει άλματα αφήνοντας πίσω κραταιές ναυτιλιακές χώρες και καταθέτοντας υποσχέσεις ακόμη εντονότερης δραστηριότητας και κυρίως αποτελεσματικότητας στον συγκεκριμένο οικονομικό χώρο.
Στο ολοκληρωμένο Ναυτιλιακό Κέντρο της Κύπρου εδρεύει ικανότατος αριθμός όλων των ειδών του Ναυτιλιακού τόξου όπως Πλοιοκτήτες, Διαχειρίστριες πλοίων, Τεχνικές εταιρείες, Ασφαλιστικές, Εταιρείες υποστηρικτικές περι τα Ναυτιλιακά, και στην προγματικότητα οχι μόνο δεν έχει να ζηλεψει τίποτε απο παλαιότερες και κατα πολύ μεγαλύτερες χωρες αλλα οι καινοτομίες που δημιουργεί συνεχώς αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

Ενας αριθμός πέραν των 10.000 εξειδικευμένων στελεχώνουν τις πολυποίκιλες εταιρείες του κλάδου, περίπου 60.000 ναυτικών απασχολούνται στα υπο κυπριακή σημαία πλοία και όλα αυτα, εκτός απο τις υπηρεσίες που προσφέρουν δημιουργούν ικανότατα έσοδα που ξεπερνούν το 7% ΑΕΠ της Οικονομίας της.

Η συνεχής ανάπτυξη του κλάδου έχει καταστήσει την Ναυτιλία σκοπό στρατηγικής σημασίας για τη χώρα με σχέδια μακρόπνοα και μακροπρόθεσμα ωστε το Ναυτιλιακό της Κέντρο να καταστεί ολοένα και ισχυρότερο, ανταγωνιζόμενο με αλλα κέντρα που ασχολούνται με τη Ναυτιλιακή Βιομηχανία και που μέχρι πρότινος αποτελούσαν μονοπωλιακά.

Οι Ναυτικές Σχολές που διαθέτει η Χώρα αποτελούν εγγύηση για το μέλλον του κλάδου που μεταφέρει όπως όλοι γνωρίζουμε, περίπου το 90% αγαθών και προιόντων παγκοσμίως.

Φυσικά, αποτελεί Μέλος του IMO αλλα και σε όλες τις διεθνείς ναυτιλιακές συμβάσεις που ασχολούνται για την ασφάλεια και υγεία των πληρωμάτων και όχι μόνο, την γενικότερη ναυτική εργασία, και βέβαια  την πρόληψη της ρύπανσης που πλέον απασχολεί τόσο πολύ την παγκόσμια κοινότητα.

Για να τονίσουμε την αξιοπιστία που αποπνέει ως Ναυτιλιακή Χώρα,αναφέρουμε οτι  έχει ορίσει, το Φορολογικό της πλαίσιο να ισχύει μέχρι το 2030 που φυσικά παρέχει τη σταθερότητα που χρειάζεται κάθε επιχείρηση για να δύναται να λειτουργήσει προγραμματισμένα και χωρίς διλήμματα.

Τα Ναυτιλιακά Συνέδρια και οι Εκθέσεις που λαμβάνουν χώρα προκαλούν το Παγκόσμιο ενδιαφέρον και φυσικά πολυπληθή προσέλευση.  

Στα καθημερινά αλλά και στα μακρόπνοα προβλήματα και προκλήσεις που παρουσιάζονται στη Ναυτιλία η Κύπρος, ως ενα σύγχρονο και ολοκληρωμένο νηολόγιο με πολύ υψηλές και αποτελεσματικές προδιαγραφές  αποτελεί μέρος των λύσεων και με τη συνεχόμενη ερευνητική δουλειά που κάνει συγκαταλέγεται στις πρωτοπόρες ναυτιλιακές χώρες.  

Διαθετει αντιπροσωπευτικά Γραφεία σε όλα τα στρατηγικά λιμάνια του κόσμου, ησημαία της αναφέρεται στον Λευκό καταλογο των Μμημονίων του Τόκυο και του Παρισιού κάτι που δείχνει οτι ο στόλος της αντιμετωπίζει τις λιγότερες επιθεωρήσεις των πλοίων της στα διάφορα λιμάνια με αποτέλεσμα να αποφέυγουν καθυστερήσεις αλλά τεράστια έξοδα που δημιουργούνται σε αντίθετη περίπτωση.

Αντιλαμβάνεται κανείς πόσα περισσότερα θα είχε επιτύχει αν δεν υπήρχε η παράνομη παρουσία της Τουρκίας και τα οι περιορισμοί που έχει επιβάλει στους πλόες κυπριακών πλοίων στα τουρκικά λιμάνια.

Δημήτριος Π. Ηλιού

Εκλεγμένο Μέλος του ΔΣ του Baltic Exchange (2004-2008), Εμπνευστής του Baltic99.
 


Νοταρά 131,
18536 Πειραιάς

τηλ. 210-4292942

fax. 210-4292948

Αποστολή e-mail
 

[ TOP ]

© Copyright 2006 Piraeus Association for Maritime Arbitration
Login