Ενωση για τη Ναυτική Διαιτησία: Διαιτησία και στην Ελλάδα

Η Ναυτεμπορική, 17/07/2006
 Στήριξη των εφοπλιστών για ανάπτυξη της ναυτικής διατησίας ζήτησαν ναυτοδικηγόροι και ναυλομεσίτες σε εκδήλωση του Σωματείου Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων. Από αριστερά οι κ.κ. Νίκος Σκορίνης, Αντώνης Τσαβδαρίδης, Παύλος Αβραμέας και Γιάννης Παχούλης.
Στήριξη των εφοπλιστών για ανάπτυξη της ναυτικής διατησίας ζήτησαν ναυτοδικηγόροι και ναυλομεσίτες σε εκδήλωση του Σωματείου Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων. Από αριστερά οι κ.κ. Νίκος Σκορίνης, Αντώνης Τσαβδαρίδης, Παύλος Αβραμέας και Γιάννης Παχούλης.

ΑΝΟΙΚΤΗ πρόσκληση στην ελληνική εφοπλιστική κοινότητα να στηρίξει την προσπάθεια για εδραίωση της Ελλάδας και του Πειραιά, ως κέντρο διεθνούς ναυτικής διαιτησίας απευθύνουν ναυτοδικηγόροι και ναυλομεσίτες. Η Ένωση για τη Ναυτική Διαιτησία στην Ελλάδα, καλεί τους Έλληνες πλοιοκτήτες να εμπιστευθούν, βήμα το βήμα, την προσπάθεια αυτή.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Hellenic Shipbrokers Association τονίστηκε ότι σκοπός της Ένωσης δεν είναι να μπει ως «ταύρος σε υαλοπωλείο», αλλά να κερδίσει ημέρα με την ημέρα, και υπόθεση με την υπόθεση την παγκόσμια αναγνώριση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το 70% των θεμάτων διαιτησίας επιλύονται στο Λονδίνο, το 20% στην Νέα Υόρκη και το υπόλοιπο 10% διασπάται. Σε πρώτη φάση η Ένωση στοχεύει να «βάλει στο χάρτη» την διαιτησία στην Ελλάδα, και να την εντάξει στο 10%.

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του μέλους της Ένωσης δικηγόρου Νίκου Σκορίνη, ο οποίος τόνισε: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο καπετάν Νίκος και ο καπετάν Αντώνης, να μην μπορούν να εμπιστευθούν την ελληνική διαιτησία σε διαδικασία αγοραπωλησίας ενός πλοίου», ενώ προσέθεσε: «θα πρέπει να επισημάνω ότι η διαιτησία δεν θα αφορά αποκλειστικά ναυτιλιακούς σκοπούς αλλά και εμπορικούς».

Τα πλεονεκτήματα

Οι «άσοι» που έχει στο «μανίκι» της η Ένωση για τη Ναυτική Διαιτησία στην Ελλάδα, είναι τρεις. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους Έλληνες εφοπλιστές «κλειδί» αποτελεί η κοινή μητρική γλώσσα. Αν και η διαιτησία στην Ελλάδα θα μπορεί να γίνεται και στα αγγλικά, «είναι διαφορετικό να μιλάς την ίδια γλώσσα», τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Ένωσης για τη Ναυτική Διαιτησία και πρόεδρος της Ένωσης Ναυτιλιακών Δικηγόρων, δικηγόρος Παύλος Αβραμεάς.

Επίσης, όπως επισημάνθηκε, το κόστος της διαδικασίας δεν θα είναι απλά ανταγωνιστικό αλλά ιδιαίτερα πιο φθηνό. Σημαντική σημασία δόθηκε στον πλαφόν. Όπως υπογράμμισε ο Αντώνης Τσαβδαρίδης, ταμίας δ.σ. και διδάκτωρ Νομικής, θα υπάρχει ανώτερο πλαφόν στο κόστος μίας υπόθεσης, ανάλογα με το μέγεθός της. Επίσης, υπογράμμισε ότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό, η πλευρά που θα χάνει την υπόθεση δεν θα είναι αναγκασμένη να πληρώνει και τα έξοδα του αντιδίκου.

Τρίτο αλλά ομοίως κρίσιμο «ατού» είναι η διάρκεια της διαιτησίας. «Οι μικρές διαιτησίες δεν θα διαρκούν παραπάνω από δύο - τρεις μήνες, ενώ οι μεγάλες υποθέσεις θα "κλείνουν" υπό κανονικές συνθήκες σε έξι μήνες.

Αλλά ακόμη και στη χειρότερη περίπτωση η διάρκεια δεν θα ξεπερνά τον ένα χρόνο», ανέφερε ο κ. Τσαβδαρίδης.

Παράλληλα ανέφερε, ότι οι κανόνες στους οποίους θα στηριχτεί η διαιτησία έχουν ως βάση την παγκόσμια πρακτική, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα είναι «οικείοι» προς όλες τις πλευρές.

Οι ναυλομεσίτες

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης για τη Ναυτική Διαιτησία και πρόεδρος της Ένωσης Ναυτιλιακών Δικηγόρων δικηγόρος Παύλος Αβραμεάς, χαρακτήρισε τους Έλληνες ναυλομεσίτες «απαραίτητο εργαλείο» για την προσπάθεια αυτή και προσέθεσε απευθυνόμενος στα μέλη της HSA: «Χωρίς εσάς δύσκολα θα προχωρήσει η διαιτησία στον Πειραιά», τονίζοντας όμως ότι ουσιαστικά είναι στο «χέρι» των Ελλήνων εφοπλιστών.

Στο διάλογο που ακολούθησε με τους ναυλομεσίτες, υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά ότι εκτός από τους Έλληνες εφοπλιστές θα πρέπει να πειστούν και οι ναυλωτές, ώστε να δεχτούν να εντάξουν και την Ελλάδα ως κέντρο διαιτησίας στα ναυλοσύμφωνα. Και σε αυτό το σημείο ιδιαίτερο βάρος θα πρέπει να δοθεί στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ελληνική πλευρά, αλλά και στο κύρος και το βάρος της άποψης που έχει η ελληνική εφοπλιστική κοινότητα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της HSA Γιάννης Παχούλης υπογράμμισε: «Από την πρώτη στιγμή που κληθήκαμε από τον κ. Παύλο Αβραμέα να συμμετάσχουμε ενεργά και να στηρίξουμε την ανάπτυξη της διεθνούς διαιτησίας στην Ελλάδα, αποφασίσαμε στο πλαίσιο του διοικητικού συμβουλίου, ότι μια τέτοια κίνηση, δεν είναι δυνατόν να μην μας βρει αρωγούς», και προσέθεσε:

«Γνωρίζουμε βέβαια ότι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε αρκετά προβλήματα αρχικά. Προβλήματα, τα οποία όμως είμαι σίγουρος ότι με τη σωστή δουλειά και τη συμπαράσταση, κατ' αρχάς, του ελληνικού ναυτιλιακού κόσμου πολύ εύκολα θα ξεπεραστούν», ενώ τόνισε:

«Η προσπάθεια ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις λαμβανομένου υπόψη του κατά πολύ μειωμένου κόστους σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αλλά και της ιδιαίτερα ταχύτερης διεκπεραίωσης των διαιτησιών σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο», και κατέληξε:

«Η ταυτόχρονη βελτίωση κάποιων όρων που ισχύουν ήδη, δηλαδή το πλαφόν εξόδων που θα υπάρχει ανά περίπτωση διαιτησίας, αλλά και η παγκοσμίως αναγνωρισμένη ικανότητα των Ελλήνων στελεχών της ναυτιλίας, που θα επανδρώσουν το φιλόδοξο εγχείρημα δεν μας αφήνει καμία αμφιβολία ότι σύντομα θα το ενστερνιστεί όχι μόνο η ελληνική, αλλά και η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα».

Νοταρά 131,
18536 Πειραιάς

τηλ. 210-4292942

fax. 210-4292948

Αποστολή e-mail
 

[ TOP ]

© Copyright 2006 Piraeus Association for Maritime Arbitration
Login