(Ναυλαγορά) Η ανάκαμψη μονόδρομος για την ανάπτυξη SHIPPING International Monthly Review/November 2016

1/11/2016
Image type for file: 107 is not supported for resizing
«Δημήτρης Ηλιού - Shipping Consultant- Πρώην Γεν. Γραμματέας του Σωματείου Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων»
Αρκετά και πολυσύνθετα σενάρια κυριαρχούν τελευταία για την κατάσταση στη Ναυλαγορά.

Θα βελτιωθεί; Μπορούμε να αναμένουμε ανάκαμψη σύντομα; Και αν ναι, πόσο θα διαρκέσει;

Όλα, όμως, δείχνουν ότι η λύση μοιάζει να είναι ένας αποφασιστικός και επίπονος μονόδρομος.

Μετά τη συνεδρίαση της IMF (η Ένωση, που εκπροσωπεί περισσότερες από πεντακόσιες (500) Διεθνείς Τράπεζες και διαχειριστές Κεφαλαίων) κατέληξε σε ένα ιδιαίτερα αποκαρδιωτικό συμπέρασμα, υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Ανάπτυξης, για το τρέχον έτος, στο 2,4%, δηλαδή στην χαμηλότερη εκτίμηση από το 2009!

Παρά τη βελτίωση των επιδόσεων των αναδυομένων αγορών, το Brookings Institutions προειδοποίησε ότι η Παγκόσμια Αγορά «σύρεται προς τα πίσω και σε χαμηλό ρυθμό Ανάπτυξης».

Το ΙΜΡ υπενθυμίζει το συνονθύλευμα των αιτιών του μίνι-κραχ του 2008 και προειδοποιεί ότι η αδύναμη ανάπτυξη θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι θύμα του εαυτού της, εάν οι επενδύσεις πέσουν ακόμη χαμηλότερα, εάν μειωθεί περαιτέρω η παραγωγικότητα και βέβαια εάν η αγορά εργασίας συνεχίσει να ακολουθεί την κάκιστη συνταγή των τελευταίων ετών.

Το πολιτικό κόστος, που ούτως ή άλλως δημιουργείται από την αναποφασιστικότητα θα αυξήσει τον προστατευτισμό -ιδία με τις προεκλογικές, τουλάχιστον, δηλώσεις της νέας διακυβέρνησης των Η ΠΑ- και θα συμπιέσει περαιτέρω την Ανάπτυξη.

Όμως η Ανάπτυξη, είναι ο μόνος ενδεδειγμένος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει την Οικονομία σε καλλίτερο πιστωτικό κλίμα και θα βοηθήσει τις Τράπεζες να επιστρέψουν στο σκοπό ιδρύσεως και ύπαρξής τους, δηλαδή, στο άνοιγμα Πιστώσεων και Οικονομικών διευκολύνσεων στον Ιδιωτικό κυρίως αλλά και στον Δημόσιο Τομέα ευρύτερα.

Τα, μέχρι τώρα, ανεπτυγμένα Κράτη οφείλουν να εγγυηθούν ή να κόψουν χρήμα, ώστε να εισρεύσουν ικανά κεφάλαια στην αγορά, που θα κινήσουν το Παγκόσμιο γρανάζι της Οικονομίας.

Είναι προτιμότερος ο ελεγχόμενος πληθωρισμός, παρά η οικονομική δυσπραγία με τα γνωστά εκρηκτικά αποτελέσματα.

Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με τη βελτίωση της Ναυτιλιακής αγοράς;

Η Ναυτιλία είναι ένα οικονομικό όχημα το οποίο, κυριολεκτικά, ακολουθεί και αντιδρά ανάλογα με τους ρυθμούς της Παγκόσμιας Οικονομίας.

Με τα σημερινά δεδομένα διακίνησης φορτίων και κυρίως αυτών που συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη, η Ναυτιλιακή Αγορά θα συνεχίσει να σέρνεται και να παρασύρει μαζί της εκατοντάδες εξαρτώμενα από αυτήν συγγενή επαγγέλματα και βέβαια τις Τράπεζες που ήδη είναι επικίνδυνα εκτεθειμένες.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι, με την ταχύτερη απόσυρση παλαιότερων πλοίων, που συνεχίζουν να ανταγωνίζονται τα νεότευκτα, αλλά και με τη συντομότερη διάρκεια ζωής των κινεζικής -φθηνότερης κατασκευής-νεότερων πλοίων, θα βοηθηθεί η Ναυτιλιακή αγορά, όμως αυτό δεν θα συμβεί πριν την πάροδο μερικών ετών και κυρίως δεν φαίνεται να είναι αρκετό να βελτιώσει ικανοποιητικά, τη Ναυτιλιακή Αγορά.
Εκ των πραγμάτων, έχει αποδειχθεί ότι μόνο με την Ανάπτυξη (με αυτά πού προαναφέραμε) άρα την διευρυμένη και διαρκή διακίνηση φορτίω, μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση, είτε αυτή λέγεται πιστωτική είτε Ναυτιλιακή.

Διαφορετικά, με καταγεγραμμένα τα τεράστια κρατικά αλλά και ιδιωτικά χρέη, τη χαμηλότατη επιχειρηματική δραστηριότητα και την επικίνδυνη ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί, οι Κυβερνήσεις θα βρεθούν στην πολύ δυσάρεστη θέση να λάβουν δραματικά μέτρα, ώστε να προκαλέσουν την απαιτούμενη ανάταξη ή ακόμη χειρότερα, να πείσουν τα Κεφάλαια να αποδεχθούν να διαγράψουν ένα μηδενικό, με αποτέλεσμα να ζημιωθούν πρόσκαιρα, αλλά να επιτραπεί στους ίδιους αλλά και στην Παγκόσμια Οικονομία, να προσβλέπουν σε μελλοντική ανάκαμψη.

Νοταρά 131,
18536 Πειραιάς

τηλ. 210-4292942

fax. 210-4292948

Αποστολή e-mail
 

[ TOP ]

© Copyright 2006 Piraeus Association for Maritime Arbitration
Login